Експертний гід Поради для дому Що краще їсти перед донорством крові: правила харчування

Що краще їсти перед донорством крові: правила харчування

Здача крові – важливий і шляхетний вчинок, здатний врятувати життя людей. Однак перед цією процедурою необхідно вжити низку заходів, щоб забезпечити безпеку як донора, так і пацієнта, якому буде передана ця кров. Важливим аспектом підготовки до крові є правильне харчування перед процедурою. Воно допоможе підняти рівень гемоглобіну та гарантувати, що кров буде найбільш корисною для того, хто її отримає.

Насамперед перед здаванням крові слід приділити увагу вживанню продуктів, багатих на залізо. Залізо є основним компонентом гемоглобіну, який необхідний переноски кисню. Тому в раціоні донора обов'язково повинні бути м'ясні продукти, такі як яловичина, свинина, курка. Важливо також вживати рибу та морепродукти, овочі та фрукти, а також бобові та злаки.

Крім того, перед здаванням крові рекомендується виключити з раціону продукти, здатні вплинути на цілісність чи якість отриманої крові. До них відносяться спиртні напої, які пригнічують роботу центральної нервової системи та можуть вплинути на роботу органів кровотворення. Також слід виключити гострі та смажені страви, які можуть спричинити підвищену внутрішню кровотечу та пошкодити кровотворні органи.

Що краще їсти перед донорством крові
ЇжаРекомендації
Фаст фудНе рекомендується вживати перед донорством крові, оскільки містить багато жирів та інших шкідливих компонентів.
ОвочіХороший вибір перед донорством крові, овочі багаті на вітаміни і мінерали, які корисні для здоров'я.
ФруктиТакож є відмінним вибором перед донорством крові, фрукти містять багато корисних речовин та вітамінів.
ЗлакиЗлаки, такі як вівсянка чи рис, можуть бути добрими джерелами енергії перед донорством крові.
БілокВажливо отримати достатньо білка перед донорством крові, тому рекомендується вживати м'ясо, рибу або інші джерела білка.
СолодощіНе рекомендується вживати велику кількість солодощів перед донорством крові, оскільки вони містять багато цукру і можуть негативно позначитися на рівні глюкози у крові.

Що є перед здаванням крові та плазми? За дві доби до донації донору рекомендується вживати: крупи та макаронні вироби, зварені на воді відварене знежирене м'ясо (курка, індичка) та рибу нежирних сортів

Що з'їсти перед Донацією крові?

З ранку перед донацією: Вранці перед процедурою обов'язково поснідайте, на голодний шлунок бути донором не можна. Оптимальний варіант: каша на воді, солодкий чай, печиво, сушіння.

Чому не можна їсти яйця перед донорством?

Перед здаванням крові Напередодні та в день здавання крові не рекомендується вживати жирну, смажену, гостру та копчену їжу, а також молочні продукти, яйця та олію. Справа в тому що вживання жирів та великої кількості тварин білків заважає поділу крові на компоненти.

Чим корисно здавати кров на донорство?

Регулярне кровопостачання сприяє покращенню самопочуття, донори рідше хворіють і молодо виглядаютьтобто донорство позитивно впливає на здоров'я. У чоловіків, які здають кров, ризик інфаркту та серцево-судинних захворювань – у десятки разів менший. Чоловіки-донори рідше страждають на напади серцевої астми.

Що не можна робити перед тим, як здавати кров?

За 2 години до здачі крові не можна курити, приймати будь-які фізіотерапевтичні процедури, проводити інструментальні дослідження (рентген, ультразвукові дослідження тощо), масаж, займатися фізичним навантаженням. Можна пити негазовану воду (але не чай та каву).

Related Post

Як користуватися порошковою фарбою по металуЯк користуватися порошковою фарбою по металу

Як правильно фарбувати метал порошковою фарбою? Суть порошкового фарбування Основним інструментом нанесення фарби служить фарбопульт, підключений до спеціального джерела напруги.. Після нанесення ЛКМ оброблювана деталь поміщається у спеціалізовану полімеризаційну піч

Як правильно загортати капусту на голубціЯк правильно загортати капусту на голубці

Як правильно варити капусту на голубці? Рецепт приготування капусти для голубців З капусти зняти верхнє пошкоджене листя. … Опускаємо капусту у велику каструлю з киплячою підсоленою водою. … Листя, що